vorige19 Mar 2013volgendelaatste

Aankondiging lezing 1: De stad en de mens

Donderdag 4 april is de aftrap van een maandelijkse lezingenserie waarin het denken over hedendaagse sociale vraagstukken wordt geprikkeld en gescherpt. Onder het motto “denken over links” biedt de SP Rotterdam in haar nieuwe onderkomen aan de Gaffelstraat een podium voor inspirerende sprekers over diverse thema’s als de economie, de verzorgingsstaat en Europese solidariteit.

De stad en de mensen

De eerste avond staat in het teken van de stad en vooral over hoe mensen samenleven in de stad. Het lijkt wel of binnen de grenzen van de stad net zoveel steden bestaan als er inwoners zijn. Sommige stedelingen nemen the sky is the limit erg letterlijk en lijken footloose, anderen hebben hun hele sociale netwerk in de buurt. Al die verschillende inwoners: wat doet de stad met hen - voelen zij zich er thuis? En hoe beïnvloeden ze de stad - geven ze ook thuis?

De avond wordt afgetrapt met drie korte lezingen. Henk Oosterling, filosoof aan de Erasmus Universiteit en oprichter van Rotterdam Vakmanstad, gaat in op het nemen en geven van verantwoordelijkheid en de skills die nodig zijn om samen te leven. Angelique Pattiwael vertelt over hoe mensen zelf invloed kunnen hebben op hun stad, onder andere aan de hand van haar ervaringen bij de Leeszaal Oude Westen en Wereldvrouwen. UvA-onderzoeker Paul Mepschen staat stil bij de verwachtingen die stedelingen van elkaar hebben en gaat dieper in op zowel de omgang tussen verschillende culturen als de vervreemding tussen overheid en burgers.

Vervolgens gaan de sprekers verder in gesprek met elkaar en met het publiek aan de hand van een aantal stellingen. Denk mee en zorg dat je erbij bent op 4 april!

Locatie: Gaffelstraat 61b, 20:00 uur – 22:00 uur (inloop vanaf 19:30)