vorige05 Sep 2014volgendelaatste

Nieuw links in Europa

English version here.

Donderdag 25 september is de aftrap van een nieuwe serie lezingen, waarin het denken over hedendaagse sociale vraagstukken wordt geprikkeld en gescherpt. Onder het motto Denken Over Links biedt de SP Rotterdam een podium voor inspirerende sprekers over diverse thema's als samenleven in de stad, racisme en de toekomst van de verzorgingsstaat. We trappen af met lezingen en discussie over de perspectieven van Europees links.

Bij de Europese verkiezingen in mei bleef de doorbraak van een Europees 'links van links' uit. Ondanks de crisis en de desastreuze bezuinigingspolitiek bleek links nog onvoldoende in staat een geloofwaardig sociaal alternatief neer te zetten. Maar er waren ook lichtpunten. Het Griekse Syriza, het boegbeeld van Europees radicaal links, werd de grootste partij in Griekenland. En het nog maar vier maanden oude Podemos, de stem van de Spaanse 'Indignados', scoorde in een klap acht procent van de stemmen in Spanje.

Deze partijen zijn actief in landen die hard getroffen zijn door de crisis en die met grote werkloosheid, armoede en harde bezuinigingen te maken hebben. Zij weten met een radicaal programma grote groepen mensen aan zich te binden. Dat maakt nieuwsgierig naar het verhaal achter deze bewegingen.

Wat zijn de perspectieven van deze (relatief) nieuwe politieke bewegingen? Hoe verklaren ze hun succes? Hoe zit het met de verhouding tussen het activisme op straat en de parlementaire politiek? Deze en andere vragen komen aan de orde in twee lezingen van sprekers uit Spanje en Griekenland en de discussie die daarop volgt.

Let op: het programma is —bij wijze van uitzondering— Engelstalig!

Locatie: Gaffelstraat 61b, 20:00 uur – 22:00 uur (inloop vanaf 19:30).
Ook te delen op facebook!