vorige07 Jul 2015volgendelaatste

SYRIZA, Brussel, en de strijd voor een Europa van het volk

English version here.

Het is geen toeval dat de diepste crisis in de geschiedenis van de EU samenvalt met de grootste uitdagingen waar Europees Links zich sinds een generatie voor gesteld ziet. De frontlinies tussen het neoliberale Europese project en de progressieve bewegingen van het continent worden uitgetekend, en plotseling lijkt alles mogelijk.

Terwijl de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds de krachten bundelen met conservatieve regeringen van willekeurig welke achtergrond om de Griekse economische vernietiging — en verandering van regime — te bewerkstelligen, geeft SYRIZA's moedige strijd ons allen een voorproeve van de medogenloze reactie van de gevestigde orde die progressieve partijen te wachten staat wanneer zij het wagen om in Europa op de poorten van de macht the slaan.

Drie eersteklas internationale sprekers zullen deze en aanverwante aspecten bespreken, gevolgd door een interactieve rondetafeldiscussie.

Alex Kypriotakis Weijers, SYRIZA Jongeren in Nederland: Wat is SYRIZA precies, en hoe is het ze gelukt om het niveau van organisatie en mobilisatie te bereiken dat ze in staat heeft gesteld om te raken aan de fundementen van de euro zelf? En wat zal de uitslag van het referendum betekenen voor de regering, SYRIZA zelf, en het geheel van Griekse linkse bewegingen?

Dennis de Jong, lid van het Europees Parlement namens de SP: Hoe wordt de diepe ideologische strijd uitgedrukt in termen van de Europese structuren — zowel de oude als nieuwe — op het niveau van het Europees Parlement en de Europese regeringen?

Dick Nichols, Barcelona — voormalig internationaal journalist, expert op het gebied van linkse politiek in Europa: Hoe reageren Europa's progressieve krachten — van Spanje's nieuwe Indignados beweging tot gevestigde, uiterst linkse partijen, en alles daartussenin — op de enorme uitdagingen en kansen van did moment? Hoe kunnen we van elkaar leren? En wat zouden de belangrijkste onderdelen moeten zijn van een gecoordineerde progressieve reactie?

SYRIZA, Brussel, en de strijd voor een Europa van het volk: vrijdag 10 juli, 20:00 uur — 22:00 uur (inloop vanaf 19:30). Locatie: Gaffelstraat 61B. Gratis toegang. Voertaal Engels.

Dit evenement is tevens te delen op Facebook.